Biofeedback en hartcoherentie

Twee lange dagen training bij HeartMath Benelux op Landgoed de Hoornenboeg, een prachtige locatie bij Hilversum. Het onderwerp van de training klinkt mogelijk als abracadabra. Biofeedback? Het zal toch niets met alternatieve brandstof of gezonde voeding te maken hebben? Met de koppeling naar hartcoherentie kan er misschien al iets van betekenis worden gegeven, maar echt duidelijk is het nog niet. Toch?

Vooruit, ik gooi er nog wat termen tegenaan. Stressmanagement en omgaan met emoties. Ken je dat gevoel dat je rond rent als een kip zonder kop? Of die geweldige knoop in je maag, omdat je een presentatie moet geven? Of een examen voor school of rijbewijs? Een sollicitatiegesprek?

Of die aso die je bijna van de weg drukt, rechts inhaalt of geen voorrang geeft met zijn grote BMW. De stoom slaat letterlijk uit je oren!

Herkenbare situaties? Situaties waarvan je in de stress schiet. Die stress zet ongevraagd allerlei processen in je lichaam in gang. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt. Je gaat sneller ademhalen en je hormoonsysteem jaagt een flinke dosis adrenaline en cortisol je bloedbaan in. In eerste instantie normale en gezonde reacties. Wanneer zo’n situatie langdurig in stand blijft. Of als je regelmatig in de stress schiet en niet meer de tijd neemt of krijgt om te herstellen dan kan die stress ziekmakend worden. De stress kan dan een chronisch karakter krijgen. Een burnout ligt op de loer, je raakt letterlijk opgebrand. Totaal geen energie meer in je lijf.

Is er al sprake van herkenning?

Herken jij het bij jezelf als je stress ondergaat? Met behulp van de HeartMath apparatuur die laat zien wat jouw hartritmevariatie (HRV) is en het inzetten van een methode om die HRV te beïnvloeden kun je sneller een stressgevoel onderkennen en bestrijden. Binnen 2 tot 3 minuten kun je je HRV coherenter maken waardoor het stressgevoel direct zal afnemen.

Een methode die werkt, heb ik ervaren. Een methode die ik vanaf nu ook kan inzetten als onderdeel van een coachingstraject waarin je leert jouw stress beter te managen. De toepassingsmogelijkheden zijn talrijk. Is je interesse gewekt? Wil je het gevoel weer terug dat je de hele wereld aankunt? Neem dan contact op voor een eerste kennismaking.