Netwerken

Een bijeenkomst voor ondernemers. De gelegenheid om te netwerken dus. Maar wat is netwerken eigenlijk? Met de opkomst van de sociale media als Linkedin, Twitter en bijvoorbeeld Facebook lijkt het echte contact maken bij het netwerken naar de achtergrond te verdwijnen. Of is dit een aanname die niet klopt en is netwerken altijd al overgoten geweest met een sausje van oppervlakkigheid en desinteresse? Gaat het bij dergelijke gelegenheden om zien en gezien worden? Is het inderdaad zo dat men niet uit is op het ontmoeten van nieuwe mensen en echt contact maken?

Mijn meest recente ervaring doet mij het ergste vermoeden. Een avond met een lezing over duurzaamheid waarbij de spreker een heel scala aan onderwerpen de revue laat passeren. Van macro-economische bespiegelingen, begrotingstekorten, staatsschuld, wereldwijde voedseltekorten, grondstoffenschaarste en een uitgeputte moeder aarde naar verantwoord ondernemen, duurzame energie, oude politiek, leiderschap in combinatie met mens- en maatschappijbeeld. Een zeer breed verhaal met inhoud waarvan ik als toehoorder enthousiast word. En gezien de reacties om mij heen ben ik daarin niet alleen.

Na deze prachtige en inspirerende lezing is het tijd voor de informele borrel. Het moment van netwerken en nieuwe mensen ontmoeten……dacht ik. Maar ik zie bekenden bekenden opzoeken. Gesloten houdingen alom. Mensen die kijken zonder te zien. Zonder te willen zien. Of zelfs kijken en wel zien maar faken dat ze niets zien. Ik voel me niet op mijn gemak, neig zelfs naar in mijn schulp kruipen.

Toch kan ik het niet laten een bepaald persoon te laten merken dat ik zie dat hij faket niet te zien. Ik spreek hem aan, geef een hand en denk tegelijkertijd: “verspilde moeite”. Geen contact!