Salvador Dali en Abraham Lincoln

Vreemde titel voor een column op de site van een coach. Toch?! Rare site trouwens met foto’s die ook scherp afgebeeld kunnen worden. Of zit er een filosofie achter? Laat ik proberen uit te leggen dat achter al deze keuzes inderdaad een filosofie zit. De essentie van coachen is de ander een nieuw perspectief bieden op zijn vraag of dilemma. Een ander perspectief of gezichtspunt dus!

In 2007 heb ik het Dali museum in het Spaanse Figueras bezocht. Daar hangt het schilderij met de titel “Gala bekijkt de Middellandse Zee, die op een afstand van 20 meter in het portret van Abraham Lincoln verandert- Hommage aan Rothko”. Dit schilderij heeft naast een absurde titel twee gezichten. Het ene is het beeld van de naakte Gala voor het raam. Dat beeld zie je wanneer je op een redelijke museumafstand het schilderij bekijkt. Ga je vervolgens inderdaad op 20 meter van het schilderij staan dan zie je niet meer de prachtige achterkant van Gala, maar het portret van Abraham Lincoln. Het element perspectief keert ook terug in het tweede deel van de titel van het schilderij. Daar waar dit schilderij dus bekeken moet worden op “normale”afstand en op 20 meter afstand, schreef de schilder Rothko voor dat zijn schilderijen op een afstand van 50 cm moeten worden bekeken. Dat is de afstand waarop zijn schilderijen het meeste effect sorteren. Dali (en dus ook Rothko) laat op deze manier zien waar voor mij het coachen van mensen voor staat. ‘…Kies een ander perspectief en je beeld van de werkelijkheid verandert…’

Deze manier van omgaan met beeld keert bij mij terug in de foto’s op mijn website en in het beeldmerk van mijn huisstijl. Waarbij iedere keer de vraag ‘Wat zie ik nu?’ op zijn plaats is.
Ook de aanwezigheid van Abraham Lincoln past in mijn visie op coachen en mijn levensfilosofie.
Zijn woorden ‘Succes komt na mislukking, na mislukking, na…’ en ‘Je bent pas een mislukking als je na mislukte acties permanent opgeeft. De enige mislukking is het onvermogen om door te gaan’ zijn zo waar als je kijkt naar zijn loopbaan voor dat hij president van Amerika werd. De president die de burgeroorlog beëindigde en daarmee een eind maakte aan de slavernij in Amerika. Een prachtige inspiratiebron om te werken als coach en daarmee mensen een ander perspectief te bieden.